середу, 3 березня 2021 р.

Алгоритм Гаусса обчислення дати Великодня

  Алгоритм Гаусса обчислення дати Великодня — математичний алгоритм, призначений для визначення дня святкування Великодня в будь-якому році. Запропоновано вперше німецьким математиком Карлом Гауссом в 1800 році. Гаусс навів формули без пояснень. Пояснення кожного кроку алгоритму дав професор Базельського університету Г.Кінкеліна в 1870 році.

 

 Маючи під рукою календар та календар місячних циклів, досить просто встановити, коли буде Великдень того чи іншого року. А якщо нема? 
👉 Можливо, саме таким питанням у свій час задався молодий Карл Фрідріх Гаусс, ім'я якого увіковічене у назві кривої нормального розподілу та у назві одиниці магнітної індукції. 
👉 23-річний математик побачив у визначенні дати Великодня цікаве рівняння, яке враховує цикли переміщень сонця та місяці, особливості календарної системи. 
👉 І дійсно, якщо ми поглянемо на дати Великодня з 1900 року, то важко не помітити певну циклічність у датах свята. При цьому циклічними є і збіги обох Великоднів (всього таких 37.7% було).
 👉 У 1800 році Гаусс опублікував універсальне математичне вирішення задачі встановлення дати Великодня. Пізніше його студенти допомогли це рішення уточнити. 
👉 Формула Гаусса представлена нижче на графіку є дещо складнішою для західного обряду, але для східного враховує також похибку календаря.


Для визначення дати Православного Великодня за старим стилем необхідно:

  1. Розділити номер року на 19 і визначити залишок від ділення a.
  2. Розділити номер року на 4 і визначити залишок від ділення b.
  3. Розділити номер року на 7 і визначити залишок від ділення c.
  4. Розділити суму 19a + 15 на 30 і визначити залишок d.
  5. Розділити суму 2b + 4c + 6d + 6 на 7 і визначити залишок e.
  6. Визначити суму f = d + e.
  7. Якщо f ≤ 9, то Великдень буде святкуватися 22 + f березня; якщо f > 9, то Великдень буде святкуватися f - 9 квітня.

Немає коментарів:

Дописати коментар